niedziela, 12 lutego 2017

Tarta karmelowo-czekoladowa z wafelkami Lusette

Trzeci i ostatni przepis, który bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Lusette na stronie durszlak.pl. Natchnęły mnie wafelki o smaku czekoladowym. A jest to krucha tarta z płynnym solonym karmelem, genache czekoladowym i wafelkami Lusette :) Na jednym kawałku cieżko zaprzestać :) Zapraszam do wypróbowania.


porcji: 10 poziom: łatwy czas przygotowania:45  min + czas schładzania

Składniki:

Ciasto kruche
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Masa karmelowa:
  • 150 g cukru brązowego
  • 15 g masła
  • Szczypta soli
  • 150 ml śmietany 30%
Ganache czekoladowe:

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Masło pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę. Zostaw do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkuj na  blaszkę, piecz przez 15 minut w 180 stopniach z papierem do pieczenia, a na niego wyłóż obciążenie (fasolki, groch). Po upieczeniu ściągnij papier i obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

Masa karmelowa
  1. Do rondelka włoż masło i roztop je. Następnie wsyp równomiernie cukier. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowego koloru zamieszaj. Następnie dolej śmietanę i energicznie wymieszaj. Zagotuj masę. Mieszaj tak długo, aż karmel połączy się ze śmietaną. Przygotowaną masę odstaw do wystudzenia. Gdy sie ochłodzi wylej na tartę i włóż do lodówki.
Ganache czekoladowe
  1. W garnuszku zagotuj śmietanę. Do miski włóż kostki czekolady i zalej gorącą śmietaną. Odczekaj chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy masa ostygnie wylej na stężały, ziemny karmel. Schłodzić przed podaniem.
  2. Wierzch udekoruj pokrojonymi w kawałki wafelkami Lusette o smaku czekoladowym.




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz