porcji: 10 poziom: łatwy czas przygotowania:45 min + czas schładzania
Składniki:
Ciasto kruche
- 120 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru brązowego
- 15 g masła
- Szczypta soli
- 150 ml śmietany 30%
- 180 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietany 30%
- 1 op. wafelków Lusette o smaku czekoladowym
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masa karmelowa
Ciasto:
- Masło pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę. Zostaw do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkuj na blaszkę, piecz przez 15 minut w 180 stopniach z papierem do pieczenia, a na niego wyłóż obciążenie (fasolki, groch). Po upieczeniu ściągnij papier i obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
Masa karmelowa
- Do rondelka włoż masło i roztop je. Następnie wsyp równomiernie cukier. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowego koloru zamieszaj. Następnie dolej śmietanę i energicznie wymieszaj. Zagotuj masę. Mieszaj tak długo, aż karmel połączy się ze śmietaną. Przygotowaną masę odstaw do wystudzenia. Gdy sie ochłodzi wylej na tartę i włóż do lodówki.
Ganache czekoladowe
- W garnuszku zagotuj śmietanę. Do miski włóż kostki czekolady i zalej gorącą śmietaną. Odczekaj chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy masa ostygnie wylej na stężały, ziemny karmel. Schłodzić przed podaniem.
- Wierzch udekoruj pokrojonymi w kawałki wafelkami Lusette o smaku czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz