- 180 g masła, zimnego
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krok po kroku:
- Mąkę i cukier puder przesiej za pomocą sitka, tak aby nie było grudek.
- Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki za pomocą dłoni lub melaksera połącz ze sobą na gładkie ciasto.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na ok 30 min.
- Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na grubość 3 mm.
- Pamiętaj, aby podsypywać mąką jednak nie za dużo, aby ciastka nie stwardniały.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj wielkanocne kształty.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 7 min, aż nabiorą złotego koloru.
- Uwaga! Po upieczeniu ciastka są miękkie, z czasem zrobią się kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz