środa, 12 kwietnia 2017

Wielkanocne kruche ciasteczka


Składniki:
  • 180 g masła, zimnego
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Krok po kroku:
  1. Mąkę i cukier puder przesiej za pomocą sitka, tak aby nie było grudek.
  2. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki za pomocą dłoni lub melaksera połącz ze sobą na gładkie ciasto.
  4. Ciasto owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na ok 30 min.
  5. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na grubość 3 mm. 
  6. Pamiętaj, aby podsypywać mąką jednak nie za dużo, aby ciastka nie stwardniały. 
  7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj wielkanocne kształty.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 7 min, aż nabiorą złotego koloru.
  9. Uwaga!  Po upieczeniu ciastka są miękkie, z czasem zrobią się kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz