poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Jednogarnkowy gulasz warzywny z makaronem



porcji: 6  czas przygotowania: 45 minut  poziom: łatwy

Składniki:

  • 500 g  schabu w plastrach 
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów
  • 1 szklanka wody/bulionu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 pączek kopru
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i solimy z obu stron.
  2. Kroimy w kostkę.
  3. Do garnka wlewamy olej, dodajemy mięso i podsmażamy.
  4. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w plastry.
  5. Do mięsa dodajemy musztardę i czosnek oraz odrobinę oleju.
  6. Całość mieszamy.
  7. Pomidory myjemy, obieramy z skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do mięsa.
  8. Cukinię, papryki i cebule kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, całość mieszamy.
  9. Do garnka wlewamy wodę/bulion i dusimy ok. 30 min.
  10. Doprawiamy solą i mieloną papryką i dodajemy koncentrat.
  11. W osobnym naczyniu mieszamy odrobinę gulaszu z śmietaną, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy.
  12. Podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem.


Smacznego!






1 komentarz: