środa, 10 maja 2017

Bigos z kapusty pekińskiej

Wszyscy znamy tradycyjny bigos. Przygotowuje się go z kapusty kiszonej i białej. Dziś przedstawiam bigos w innej wersji. Tym razem z kapusty pekińskiej. Dzięki temu nie trzeba długo gotować, aby był miękki, ponieważ kapusta pekińska jest delikatna. Do smaku dodałam odrobinę kapusty kiszonej, aby był zachowany kwaśny smak. Dodatkowo Smak dania uzupełniła mieszanka przypraw do bigosu. Przygotujecie go ze mną?


Ilość: 4 szt         czas: 60 min          poziom: łatwy
Składniki:
  • 500 ml wody
  • 1 kapusta pekińska
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz, przyprawa do bigosu (kminek, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz owoc jałowca)
Krok po kroku:
  1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę na złocisty kolor. 
  3. Dodajemy czosnek, który przeciskamy przez praskę.
  4. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do złocistej cebuli.
  5. Smażymy kiełbaskę tak długo, aż będzie zarumieniona.
  6. Kapustę kiszoną myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki.
  7. Dodajemy do kiełbasy i chwilę smażymy.
  8. Dodajemy 500 ml wody oraz koncentrat pomidorowy.
  9. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy.
  10. Kapustę pekińską myjemy i kroimy w drobne paski.
  11. Dodajemy do garnka i dusimy do miękkości pod przykryciem.
  12. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do bigosu.
Sposób podania:

Na talerz wykładamy bigos i dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z domowym chlebem.


2 komentarze: