niedziela, 7 maja 2017

Mocno czekoladowe ciasteczka

Obłędnie czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące w środku, a chrupiące na zewnątrz ciastka. Posmakują wielbicielom czekolady i dzieciakom. Mój Mąż nie potrafi się od nich oderwać.


ilość: 30 sztuk   poziom: ławy   czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 400 g posiekanej czekolady (ja użyłam białą, gorzką i mleczną)
Sposób przygotowania:
1. 225 g czekolady rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i zostaw do ostygnięcia.
2. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem. Na koniec dodają czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj mąkę, proszek, sól i posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj po 1 łyżeczce ciasta zostawiając dość spore odstępy, ponieważ ciastka dość rosną i się rozpływają.
5. Piec nagrzej do 170 stopni i piecz 12 minut.
6. Po wyciągnięciu ciastka będą miały popękany, błyszczący wierzch, a w środku będą miękkie.
7. Zostaw do ostygnięcia i podawaj.

Smacznego.


2 komentarze: