wtorek, 16 maja 2017

Sernikobrownies z malinami

Połączenie brownies, czyli mocno czekoladowego ciasta typowego dla kuchni amerykańskiej z sernikiem, czyli czymś typowym dla kuchni polskiej. Dwa odmienne światy w jednej blaszce dają połączenie niebiańskie. Słodkość wypieku przełamują kwaśne maliny. Idealne dla każdego kto uwielbia oba rodzaje ciast.


Składniki:

  • 200 g  gorzkiej czekolady (roztopionej, wystudzonej)
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 5 jaj
  • 110 g mąki pszennej
  • 500 g sera białego (może być półtłusty w kostce lub w wiaderku)
  • maliny
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piec nagrzać do 180 stopni (opcja góra-dół).
2. W misce utrzeć miękkie masło z 200 g cukru na puszystą, jasną masę.
3. Dodawać po kolei 3 jajka, nadal ucierając.
4. Na koniec dodać czekoladę i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Czekoladowe ciasto wylać na blaszkę.
6. W drugiej misce utrzeć ser z 2. jajkami i 100 g cukru na gładką masę. Wylać ją na masę czekoladową.
7. Na wierzch ułożyć świeże mali ny.
8. Piec ok. 60 minut. Proszę po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeśli nie proszę dopiec.
9. Schładzać w lekko uchylonym piecu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz