czwartek, 18 maja 2017

Biała nutella - bezglutenowe czekoladowe smarowidło

Wielu z nas lubi Nutellę. Ja z kolei przepadam za białym kremem. Gdy kupowałam kremy dwukolorowe to zawsze wyjadałam tę białą część :) Aż w końcu wpadłam na pomysł, aby samej przygotować to smarowidło. Wystarczą trzy składniki. Tak tylko 3! Biała czekolada, taka lepszej jakości, miękkie masło i mleko skondensowane. Wszystko mieszamy i efekt jest przepyszny. Kremowe smarowidło to coś co zbyt długo nie poleży w lodówce. Trzeba się spieszyć bo szybko znika :) Najlepiej smakuje z domowymi maślanymi rogalikami, a także z bułeczkami żytnimi i drożdżowym chlebkiem.

Składniki:
  • 150 g białej czekolady
  • 80 g masła miękkiego
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego
Potrzebne:
  • Garnuszek 
  • Miska
  • Silikonowa szpatułka
  • Słoik z zakrętką
Krok po kroku:
  1. Białą czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Gdy czekolada będzie rozpuszczona, ściągamy garnuszek z palnika, dodajemy miękkie masło i mieszamy.
  3. Do wymieszanej masy dodajemy mleko skondensowane i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Gotowy ciepły krem przelewamy do słoiczka. Zajadami nawet na ciepło :)
Uwaga! Szybko znika. Łapcie łyżeczki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz