Wielu z nas lubi Nutellę. Ja z kolei przepadam za białym kremem. Gdy kupowałam kremy dwukolorowe to zawsze wyjadałam tę białą część :) Aż w końcu wpadłam na pomysł, aby samej przygotować to smarowidło. Wystarczą trzy składniki. Tak tylko 3! Biała czekolada, taka lepszej jakości, miękkie masło i mleko skondensowane. Wszystko mieszamy i efekt jest przepyszny. Kremowe smarowidło to coś co zbyt długo nie poleży w lodówce. Trzeba się spieszyć bo szybko znika :) Najlepiej smakuje z
domowymi maślanymi rogalikami, a także z
bułeczkami żytnimi i
drożdżowym chlebkiem.
Składniki:
- 150 g białej czekolady
- 80 g masła miękkiego
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego
Potrzebne:
- Garnuszek
- Miska
- Silikonowa szpatułka
- Słoik z zakrętką
- Białą czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Gdy czekolada będzie rozpuszczona, ściągamy garnuszek z palnika, dodajemy miękkie masło i mieszamy.
- Do wymieszanej masy dodajemy mleko skondensowane i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy ciepły krem przelewamy do słoiczka. Zajadami nawet na ciepło :)
Uwaga! Szybko znika. Łapcie łyżeczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz