piątek, 1 września 2017

Domowy chleb pszenny z garnka z siemieniem lnianym

Ogólnie nie lubię pracować z ciastem drożdżowym. Nie lubię gdy coś lepi mi się do dłoni, no już tak mam. Ale gdy znalazłam ten przepis na domowy chleb pszenny musiałam go przygotować :) Nie trzeba go mieszać dłońmi, a jedynie wystarczy wymieszać mąkę z rozczynem drożdżowym za pomocą łyżki.  Poczekać, aż wyrośnie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. To najprostszy przepis na domowy chleb. Skórka jest chrupka, a środek miękki.To pierwszy chlebek który zrobiłam sama. I nie ostatni. A Ty jaki lubisz chleb?


czas: 60 min + 12 godz          ilość: 500 g          poziom: łatwy

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej + odrobinę na stolnicę
  • 400 ml wody przefiltrowanej
  • 20 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki siemienia lnianego (w całości lub pył)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 2 miski
  • Łyżka
  • Bawełniana ściereczka
  • Stolnica
  • Kratka z piekarnika
  • Nagrzany do 200 stopni piekarnik
Krok po kroku:
  1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól.
  3. Rozczyn drożdży łączymy z mąką i mieszamy za pomocą łyżki. 
  4. Zakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na co najmniej 12 godzin w ciepłym miejscu.
  5. Po upływie czasu przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i przekładamy na tzw kopertę.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy naczynie żaroodporne, aby je nagrzać.
  7. Po nagrzaniu przekładamy ciasto do naczynia i zakrywamy pokrywką. 
  8. Pieczemy 30 minut.
  9. Po upływie czasu odkładamy pokrywkę i dalej pieczemy 30 minut.
  10. Po upieczeniu przekładamy na kratkę z piekarnika i możemy jeść :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz