Ogólnie nie lubię pracować z ciastem drożdżowym. Nie lubię gdy coś lepi mi się do dłoni, no już tak mam. Ale gdy znalazłam ten przepis na domowy chleb pszenny musiałam go przygotować :) Nie trzeba go mieszać dłońmi, a jedynie wystarczy wymieszać mąkę z rozczynem drożdżowym za pomocą łyżki. Poczekać, aż wyrośnie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. To najprostszy przepis na domowy chleb. Skórka jest chrupka, a środek miękki.To pierwszy chlebek który zrobiłam sama. I nie ostatni. A Ty jaki lubisz chleb?
czas: 60 min + 12 godz ilość: 500 g poziom: łatwy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + odrobinę na stolnicę
- 400 ml wody przefiltrowanej
- 20 dag drożdży świeżych
- 3 łyżki siemienia lnianego (w całości lub pył)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 2 miski
- Łyżka
- Bawełniana ściereczka
- Stolnica
- Kratka z piekarnika
- Nagrzany do 200 stopni piekarnik
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól.
- Rozczyn drożdży łączymy z mąką i mieszamy za pomocą łyżki.
- Zakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na co najmniej 12 godzin w ciepłym miejscu.
- Po upływie czasu przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i przekładamy na tzw kopertę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy naczynie żaroodporne, aby je nagrzać.
- Po nagrzaniu przekładamy ciasto do naczynia i zakrywamy pokrywką.
- Pieczemy 30 minut.
- Po upływie czasu odkładamy pokrywkę i dalej pieczemy 30 minut.
- Po upieczeniu przekładamy na kratkę z piekarnika i możemy jeść :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz