poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Czekoladowe ciasteczka na maślance

Mega pyszne, mega szybkie (zarówno w pieczeniu, jak i znikaniu z talerza) ciastka na maślance. Do tego duża ilość kakao i czekolady. Cóż chcieć więcej? Chyba tylko gorącej czekolady do picia ;)


czas: 10 min + czas pieczenia         ilość: 30 szt.         poziom: łatwe

Składniki:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 2 szklanki posiekanej czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:

  1. Masło roztapiamy w garnuszku.
  2. Mąkę wymieszamy z proszkiem i solą.
  3. Do miski dodajemy ciepłe masło, kakao, dodaj cukier, maślankę . Miksujemy na gładką masę.
  4. Na koniec wsypujemy powoli mąkę - łączymy za pomocą miksera.
  5. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy za pomocą szpatułki.
  6. Klejące i gęste ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy spore odstępy, bo rosną.
  7. Piecz w 180 stopniach, z opcją pieca góra-dół, bez termoobiegu, przez 11 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz