czas: 150 min ilość: 15 słoików 250 ml poziom: łatwy
Składniki:
- 3 kg cukini
- 1 kg cebuli czerwonej
- 750 g przecieru pomidorowego
- 125 ml octu jabłkowego
- 1 jabłko
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- olej rzepakowy lub inny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazyli
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Garnek
- Deska
- Nóż
- Łyżeczka
- Szklanka
- Tarka do warzy
- Blender
Krok po kroku:
- Cukinię dokładnie myjemy.
- Ścieramy na tarce lub blendujemy do powstania pulpy.
- Zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na 60 min. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru soków.
- W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i goździki.
- Smażymy na niedużym ogniu ok 5 minut.
- Wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i goździki.
- Dodajemy cukinię, mieszamy i dusimy ok 25 min.
- Po tym czasie dodajemy przecier, ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy 45 min.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodajemy ocet jabłkowy.
- Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do wyparzonych i suchych słoików wlewamy gorący keczup. Zakręcamy suchymi zakrętkami i odwracamy do góry nogami. Otulamy szczelnie grubym kocem przez całą noc. Kiedy ostygną można słoiki odwrócić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz