poniedziałek, 4 września 2017

Domowy keczup z cukini

czas: 150 min         ilość: 15 słoików 250 ml         poziom: łatwy

Składniki:

  • 3 kg cukini
  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 750 g przecieru pomidorowego
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej rzepakowy lub inny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazyli
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Garnek
  • Deska
  • Nóż
  • Łyżeczka
  • Szklanka
  • Tarka do warzy
  • Blender


Krok po kroku:
  1. Cukinię dokładnie myjemy. 
  2. Ścieramy na tarce lub blendujemy do powstania pulpy.
  3. Zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na 60 min. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru soków.
  4. W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. 
  5. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i goździki. 
  6. Smażymy na niedużym ogniu ok 5 minut. 
  7. Wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i goździki. 
  8. Dodajemy cukinię, mieszamy i dusimy ok 25 min.
  9. Po tym czasie dodajemy przecier, ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy 45 min. 
  10. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodajemy ocet jabłkowy.
  11. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  12. Do wyparzonych i suchych słoików wlewamy gorący keczup. Zakręcamy suchymi zakrętkami i odwracamy do góry nogami. Otulamy szczelnie grubym kocem przez całą noc. Kiedy ostygną można słoiki odwrócić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz