czwartek, 7 września 2017

Muffinki leśny mech

Na naszym blogu pojawił się już jakiś czas temu przepis na ciasto leśny mech. Dziś was zapraszamy na muffiny o takiej samej pięknej nazwie. Przygotowałam je na imprezę urodzinową i wszyscy się zajadali. W ten sposób można oswoić znajomych ze szpinakiem i pokazać, że nie jest taki zły. Że szpinak to nie tylko rozdziobana breja ze czosnkiem kojarząca się ze przedszkolem i płaczem. Ale szpinak to także słodkie wypieki. To jak, lubicie szpinakowe ciasta? :)


czas: 40 min        ilość: 8 szt.         poziom: łatwy

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g szpinaku
  • 1 duże jajko
  • 70 ml oleju
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
Krem:
  • 100 ml śmietany 36 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Borówki do ozdobienia

Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
  • Foremka na muffiny
  • Papilotki
  • Silikonowa szpatułka
  • Tarka z małymi oczkami
  • Wyciskarka do soku
  • Miska
  • Sitko
  • mikser 

Krok po kroku:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Szpinak myjemy i osuszamy.
  3. Kroimy w drobne kawałki/plasterki.
  4. W misie miksera ubijamy cukier z jajkami, aż podwoi swoją objętość.
  5. Cały czas miksując dodajemy wolnym strużkiem olej.
  6. Cytrynę sparzamy i dokładnie szorujemy.
  7. Dodajemy szpinak, sok oraz skórkę z cytryny i ciągle miksujemy.
  8. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito i wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do misy i mieszamy za pomocą szpatułki.
  9. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, a do każdej dajemy ciasto na ¾ wysokości. 
  10. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. 
  11. Do miski dajemy śmietanę i ubijamy, ale uważajmy, aby nie przebić śmietany. 
  12. Dodajemy mascarpone i cukier puder, i jeszcze chwilę miksujemy.
  13. Jedną babeczkę kruszymy.
  14. Babeczki smarujemy kremem, posypujemy kruszonką i ozdabiamy borówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz