Na naszym blogu pojawił się już jakiś czas temu przepis na ciasto leśny mech. Dziś was zapraszamy na muffiny o takiej samej pięknej nazwie. Przygotowałam je na imprezę urodzinową i wszyscy się zajadali. W ten sposób można oswoić znajomych ze szpinakiem i pokazać, że nie jest taki zły. Że szpinak to nie tylko rozdziobana breja ze czosnkiem kojarząca się ze przedszkolem i płaczem. Ale szpinak to także słodkie wypieki. To jak, lubicie szpinakowe ciasta? :)
czas: 40 min ilość: 8 szt. poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 100 g szpinaku
- 1 duże jajko
- 70 ml oleju
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
Krem:
- 100 ml śmietany 36 %
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Borówki do ozdobienia
Dodatkowo:
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
- Foremka na muffiny
- Papilotki
- Silikonowa szpatułka
- Tarka z małymi oczkami
- Wyciskarka do soku
- Miska
- Sitko
- mikser
Krok po kroku:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Szpinak myjemy i osuszamy.
- Kroimy w drobne kawałki/plasterki.
- W misie miksera ubijamy cukier z jajkami, aż podwoi swoją objętość.
- Cały czas miksując dodajemy wolnym strużkiem olej.
- Cytrynę sparzamy i dokładnie szorujemy.
- Dodajemy szpinak, sok oraz skórkę z cytryny i ciągle miksujemy.
- Mąkę pszenną przesiewamy przez sito i wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do misy i mieszamy za pomocą szpatułki.
- Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, a do każdej dajemy ciasto na ¾ wysokości.
- Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Do miski dajemy śmietanę i ubijamy, ale uważajmy, aby nie przebić śmietany.
- Dodajemy mascarpone i cukier puder, i jeszcze chwilę miksujemy.
- Jedną babeczkę kruszymy.
- Babeczki smarujemy kremem, posypujemy kruszonką i ozdabiamy borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz