poniedziałek, 11 września 2017

Polskie sajgonki - parówki w toście

Nazwa przewrotna polskie sajgonki, a tak na prawdę to parówki w toście i smażone na głębokim tłuszczu. Przekąskę można podać z ulubionym sosem lub sałatką. Idealne do meczu i piwa.



porcji: 2  czas: 20 min.  poziom: łatwy

Składniki:
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 3 parówki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • ulubione przyprawy
1. Chleb tostowy rozwałkuj cienko za pomocą wałka.
2. Parówki podziel na pół.
3. Na chleb ułóż plaster żółtego sera, na to połóż parówkę i zwijaj w roladkę.
4. Każdą sajgonkę obtocz w jajku (wymieszanym z ulubionymi przyprawami) i bułce tartej.
5. Smaż na głębokim oleju w 175 stopniach.

Polecam podać danie z sałatką i sosami np. czosnkowym, ketchupem lub ostrym.



1 komentarz: