poniedziałek, 18 września 2017

Puszysty omlet biszkoptowy

czas: 10 min          porcji: 1          poziom: łatwy
Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • Odrobina masła
Dodatkowo:
  • Wrzątek
  • Mikser z misa
  • Łopatka silikonowa
  • Sitko
  • Patelnia

Krok po kroku:
  1. Jajka sparzamy wrzątkiem.
  2. Żółtka oddzielamy od białek.
  3. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy.
  5. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i za pomocą łopatki silikonowej mieszamy delikatnie.
  6. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła wylewamy powstała masę. 
  7. Ogień zmniejszamy na mały i smażymy, aż omlet z jeden strony bedzie złocisty.
  8. Następnie odwracamy, za pomocą łopatki silikonowej, na druga stronę i smażymy.

Podajemy na słodko, np z twarogiem i domowym dżemem.

1 komentarz: