Ciasto kruche
- 500 g maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 g proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 1/2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
- Foremka
- Bułka tarta + masła / papier do pieczenia
- Tarka
- Obieraczka do warzyw
- Miska
- Sitko
- Folia spożywcza
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia.
- Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mąki. Dodajemy żółtko, jajko i cukier. Wszystko zagniatamy na jednolita masę.
- 2/3 masy zawijamy w folię i dajemy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
- Jabłka obieramy z skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelnie wlewamy wodę, dodajemy starte jabłka, cukier, cynamon i kardamon. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Jeśli jabłka są słodkie dodaj mniej cukru, jeśli kwaśne więcej.
- Wszystko mieszamy i chwile smażymy, ok 15 min do uzyskania pulpy.
- Masę jabłkową schładzamy.
- Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy dno foremki.
- Na to dajemy schłodzone jabłka.
- Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach wprost na nasze nadzienie jabłkowe.
- Do nagrzanego piekarnika do 180 st C z funkcja grzania góra-dol wkładamy blachę z ciastem Pieczemy 50 min.
- Obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami mogłabym jeść non stop:)
OdpowiedzUsuń