sobota, 23 września 2017

Jabłecznik na kruchym cieście naszej mamy

Składniki:
Ciasto kruche
  • 500 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 g proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
Masa jabłkowa
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 50 ml wody
Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
  • Foremka
  • Bułka tarta + masła / papier do pieczenia
  • Tarka
  • Obieraczka do warzyw
  • Miska
  • Sitko 
  • Folia spożywcza


Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia.
  2. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mąki. Dodajemy żółtko, jajko i cukier. Wszystko zagniatamy na jednolita masę.
  3. 2/3 masy zawijamy w folię i dajemy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
  4. Jabłka obieramy z skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelnie wlewamy wodę, dodajemy starte jabłka, cukier, cynamon i kardamon. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Jeśli jabłka są słodkie dodaj mniej cukru, jeśli kwaśne więcej.
  6. Wszystko mieszamy i chwile smażymy, ok 15 min do uzyskania pulpy.
  7. Masę jabłkową schładzamy.
  8. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy dno foremki. 
  10. Na to dajemy schłodzone jabłka. 
  11. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach wprost na nasze nadzienie jabłkowe.
  12. Do nagrzanego piekarnika do 180 st C z funkcja grzania góra-dol wkładamy blachę z ciastem Pieczemy 50 min.
  13. Obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z jabłkami mogłabym jeść non stop:)

    OdpowiedzUsuń