czwartek, 19 października 2017

Fishburgery z łososia w sosie Teriyaki


czas: 30 minut     porcji: 3       poziom: łatwy

Składniki:
   
  • 350 g łososia
  • 2łyżki sosu Teriyaki 
  • 1 jajko
  • 2 bułki hamburgerowe
  • Sałata
  • 1 pomidor

Sos:
  • 1/2 długiego ogórka zielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
Krok po kroku
  1. Łososia myjemy, usuwamy ości oraz skórę.
  2. W blenderze miksujemy rybę z dodatkiem sosu Teriyaki i jajkiem.
  3. Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotlety. Mokre dłonie spowodują, że kotlety nie bedą się lepić do rąk.
  4. Na rozgrzanym grillu kładziemy rybę i grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż łosoś będzie gotowy.
Sos:
  1. Ogórka myjemy, usuwamy skórkę i trzemy na tarce i dużych oczkach.
  2. Startego ogórka mieszamy z jogurtem.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
Układanie 
  1. Bułkę przekrawamy na pół i grillujemy, aż bedzie chrupka.
  2. Dolna i górną cześć bułki smarujemy przygotowanym sosem.
  3. Kładziemy kolejno: sałatę, łososia, pomidor.
  4. Tak przygotowane fishburgery przekłuwamy wykałaczką, aby się nie rozpadły.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wspaniałe.
    Miła odmiana po wołowych i kurczaczych...
    :)

    OdpowiedzUsuń