poniedziałek, 16 października 2017

Korzeniowe placki

Placki powstały z tzw. resztek z obiadu ;) Zostały warzywa, których nie zjedliśmy w zupie. A że gotujemy tak, by Syn mógł z nami zjeść to powstały placki, które bierze do łapki i wcina. Jadł, aż uszka mu się trzęsły ;) Potrawa nie ma w sobie soli, bo dzieci do 2 r.ż. nie powinno mieć solonych dań, dlatego jeśli chcecie posólcie sobie. Danie jest szybkie i bardzo smaczne.


poziom: łatwy          czas: 15 min 

Składniki:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • jajko
  • oregano, lubczyk, pieprz
  • mąka pszenna
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyj, obierz i ugotuj na parze do miękkości - mogą być to również warzywa z wywaru.
2. Za pomocą widelca rozgnieć warzywa. Dodaj jajko, przyprawy i mąki tyle, by powstała gęsta papka.
3. Smaż na suchej patelni bądź odrobinie oleju.

Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz