porcji: 4 poziom: łatwy czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, curry
- 1/4 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- kawałek imbiru
- 250 ml bulionu
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka kukurydzy
- Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
- Podsmażamy w garnku.
- Dodajemy kaszę pęczak, tymianek i curry. Mieszamy chwilę i dodajemy obrany i starty imbir.
- Wlewamy wino i gotujemy przez 1 minutę.
- Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do kaszy i gotujemy ok 2 minuty.
- Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
- Paprykę i resztę imbiru dodajemy do kaszy.
- Dodajemy pomidory z puszki, odcedzoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz