piątek, 3 listopada 2017

Kaszotto chakalaka






porcji: 4 poziom: łatwy czas przygotowania: 45 min

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, curry
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • kawałek imbiru
  • 250 ml bulionu
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy

  • Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  2. Podsmażamy w garnku.
  3. Dodajemy kaszę pęczak, tymianek i curry. Mieszamy chwilę i dodajemy obrany i starty imbir. 
  4. Wlewamy wino i gotujemy przez 1 minutę.
  5. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
  7. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do kaszy i gotujemy ok 2 minuty.
  8. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
  9. Paprykę i resztę imbiru dodajemy do kaszy.
  10. Dodajemy pomidory z puszki, odcedzoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz