niedziela, 26 listopada 2017

Lava cake

Ulubiony deser mojego Męża. Na zewnątrz pyszne ciasto czekoladowe, a w środku rozpływająca się czekolada. Do tego odrobina lodów waniliowych i gwarantowana chwila zapomnienia!



porcji: 4 czas: 25 min. poziom: średni

Składniki:
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 90 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy bardzo dokładnie z cukrem.
2. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy na parze wodnej.
3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i ciepłą czekoladę. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
4. Kokilki wysmarowane masłem wypełniamy masą.
5. Pieczemy 7 min. w 220 stopniach, opcja pieca góra-dół.

Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami.

Smacznego!

1 komentarz: