niedziela, 25 lutego 2018

Babeczki owsiane z truskawkami, bez cukru i mąki

Dziś usłyszałam, że przeciętny Polak zjada 3 kg cukru. Dziennie! Cukier jest ukryty wszędzie, w ciasteczkach, babeczkach, jogurtach a nawet produktach dla dzieci. Dlatego dziś polecam przygotować muffinki bez cukru i białej mąki. Cukier zastąpiony jest słodyczą dojarzałych bananów, a biała mąka płatkami owsianymi. Na wierzch dodałam moje ukochane truskawki, ale jeśli wolisz inne owoce to możesz je zastąpić :) To jak, skusisz się na te muffinki?


Czas: 40 min.      Ilość: 12 szt.       Poziom: łatwy

Składniki:
  • 280 g płatków owsianych
  • 300 g jogurtu naturalnego (czytaj skład!)
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • Garść świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 2 miski
  • Blender
  • Widelec
  • Deska
  • Nóż
  • Łyżeczka 
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół

Krok po kroku:
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.
  2. Płatki owsiane miksujemy w blenderze na konsystencję mąki.
  3. Do miski wsypujemy mąkę z płatków owsianych, proszek do pieczenia oraz sodę.
  4. Banany rozgniatamy za pomocą widelca lub w blenderze.
  5. Do drugiej miski dodajemy zmiksowane banany, jajka, jogurt.
  6. Obie miski łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki.
  7. Do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papilotkami, za pomocą łyżki, dodajemy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Na wierzch wykładamy truskawki.
  8. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min, aż do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz