czas: 90 min ilość:4 porcje poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki wody
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 300 g świeżej ryby
- 320 g cukinii
- 50 g mozzarelli
- 2 duże jajka
- 150 g śmietany 30%
- 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Foremka na tartę
- Piekarnik nagrzany do 180 st z funkcja góra-dół
- Trzepaczka
- Miska
- Pojemnik na rybę
- Nóż
- Deska
- Wałek
- Widelec
- Folia aluminiowa
- Worek / folia spożywcza
- Patelnia
- Praska do czosnku
- Fasola Jaś/ciecierzyca
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek/folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby ciasto stwardniało.
W między czasie przygotowujemy farsz: - Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z nadmiaru wody.
- Rybę myjemy, usuwamy skórę, ości i kroimy w niedużą kostkę.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut, by odparował płyn. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cukinii dodajemy kawałki ryby, starte na dużych oczkach tarki sery, mieszamy.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy na blaszkę. Wylepiamy dno i boki, a następnie dociskamy dłońmi. Nadmiar ciasta ściągamy, możemy to zrobić za pomocą wałka lub odrywać palcami. Przekłuwamy widelcem dno ciasta, wykładamy folią aluminiową i obciążamy, np. fasolą Jaś, suchą ciecierzycą.
- Ciasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
- Na upieczone ciasto wykładany przygotowany farsz.
- W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut - w temperaturze 180 stopni.
Tartę z rybą i cukinią podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz