piątek, 13 kwietnia 2018

Tarta z cukinią i rybą


czas: 90 min        ilość:4 porcje        poziom: łatwy
Składniki:

Ciasto kruche:
  • 300 g  mąki pszennej
  • 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g świeżej ryby
  • 320 g cukinii
  • 50 g mozzarelli
  • 2 duże jajka
  • 150 g śmietany 30% 
  • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Foremka na tartę
  • Piekarnik nagrzany do 180 st z funkcja góra-dół
  • Trzepaczka
  • Miska
  • Pojemnik na rybę
  • Nóż
  • Deska
  • Wałek
  • Widelec
  • Folia aluminiowa
  • Worek / folia spożywcza
  • Patelnia
  • Praska do czosnku
  • Fasola Jaś/ciecierzyca
Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek/folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby ciasto stwardniało.
    W między czasie przygotowujemy farsz:
  2. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z nadmiaru wody.
  3. Rybę myjemy, usuwamy skórę, ości i kroimy w niedużą kostkę.
  4. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut, by odparował płyn. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cukinii dodajemy kawałki ryby, starte na dużych oczkach tarki sery, mieszamy. 
  6. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy na blaszkę. Wylepiamy dno i boki, a następnie dociskamy dłońmi. Nadmiar ciasta ściągamy, możemy to zrobić za pomocą wałka lub odrywać palcami. Przekłuwamy widelcem dno ciasta, wykładamy folią aluminiową i obciążamy, np. fasolą Jaś, suchą ciecierzycą.
  7. Ciasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
  8. Na upieczone ciasto wykładany przygotowany farsz.
  9. W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut - w temperaturze 180 stopni.

    Tartę z rybą i cukinią podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz