wtorek, 26 czerwca 2018

Różowa quinoa z malinami

Lubię słodkie śniadania. Jaglanki, owsianki i placki są zawsze na moim stole. Jednak tym razem chciałam zaproponować słodkie śniadanie z komosą ryżową. Trochę się bałam tego połączenia, ale pozytywnie się zaskoczyłam. Połączenie owoców z quinoa to dobre rozwiązanie. Jeśli została wam ugotowana komosa w wodzie, np. z obiadu to połączcie ją z jogurtem naturalnym :) Zachęcam was :)  A czy Ty lubisz komosę ryżową?

Składniki:
  • 1/2 szklanki surowej quinoa
  • 1 szklanka mleka
  • Garść malin 
  • Banan
  • Listki mięty
  • Ekspandowane zboża
  • Ewentualnie miód
Dodatkowo:
  • Garnek z pokrywką
  • Szklanka / Kubeczek z miarką


Krok po kroku:
  1. W garnku zagotowujemy mleko i dosypujemy surową quinoa. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 12 min, aż wchłonie się cały płyn.
  2. Owoce myjemy.
  3. Do ugotowanej komosy dodajemy kilka malin oraz pokrojonego w plastry banana i całość mieszamy, aż uzyska różowy kolor. 
  4. Przekładamy do miseczki i ozdabiamy malinami, świeżą miętą oraz ekspandowanymi zbożami. dodatkowo można polać odrobiną miodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz