- 1/2 cukinii
- 200 g bobu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula u mnie czerwona
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki curry
- Szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Głęboka patelnia lub garnek z pokrywka
- Deska
- Nóż
- Obieraczka do warzyw
- Silikonowa szpatułka
Krok po kroku:
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.
- Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Bób gotujemy we wrzątku ok 2-3 min i hartujmy w zimnej wodzie. Następnie obieramy z łupin.
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
- Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w duża kostkę.
- Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę na złocisty kolor.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy marchewki i pietruszkę, chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidora, cukinię, mleko kokosowe oraz przyprawy i całość dusimy ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sposób podania:
Do miski wykładamy ryż i podajemy curry. Ozdabiamy świeżą kolendrą lub innym ziołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz