poniedziałek, 2 lipca 2018

Curry z bobem na mleku kokosowym

Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 200 g bobu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula u mnie czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • Szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia 
Dodatkowo:
  • Głęboka patelnia lub garnek z pokrywka
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Silikonowa szpatułka

Krok po kroku:
  1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.
  2. Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Bób gotujemy we wrzątku ok 2-3 min i hartujmy w zimnej wodzie. Następnie obieramy z łupin.
  4. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 
  5. Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w duża kostkę.
  6. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę na złocisty kolor.
  7. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Dodajemy marchewki i pietruszkę, chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidora, cukinię, mleko kokosowe oraz przyprawy i całość dusimy ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sposób podania:
Do miski wykładamy ryż i podajemy curry. Ozdabiamy świeżą kolendrą lub innym ziołem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz