- 1 l bulionu
- 250 g bobu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 małe ziemniaki/1 duży
- 2 liście kalarepy /opcjonalnie/
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżej mięty
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- Deska
- Nóż
- Obieraczka do warzyw
- Praska do czosnku
- Garnek
- Łyżka
- Blender
- Parowar
Krok po kroku:
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
- Bób myjemy, gotujemy do miękkości w parowarze /10 min/, studzimy i obieramy z łupin.
- Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Liście kalarepy myjemy i drobno szatkujemy.
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i liście kalarepy i całość chwilkę smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy ugotowany bób i liście mięty, chwilkę trzymamy na gazie /ok. 5 min/.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Całość miksujemy na gładki krem lub tak, aby były wyczuwane kawałki warzyw. Zależy jakie zupy lubisz :)
Zupę podajemy ze świeżymi listkami mięty oraz kilkoma strączkami bobu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz