sobota, 28 lipca 2018

Zielona zupa z bobu z miętą


Skład:
  • 1 l bulionu
  • 250 g bobu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki/1 duży
  • 2 liście kalarepy /opcjonalnie/
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści świeżej mięty
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Praska do czosnku
  • Garnek
  • Łyżka
  • Blender
  • Parowar

Krok po kroku:
  1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  2. Bób myjemy, gotujemy do miękkości w parowarze /10 min/, studzimy i obieramy z łupin.
  3. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Liście kalarepy myjemy i drobno szatkujemy.
  5. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i liście kalarepy i całość chwilkę smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy ugotowany bób i liście mięty, chwilkę trzymamy na gazie /ok. 5 min/.
  6. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  7. Całość miksujemy na gładki krem lub tak, aby były wyczuwane kawałki warzyw. Zależy jakie zupy lubisz :)
Zupę podajemy ze świeżymi listkami mięty oraz kilkoma strączkami bobu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz