- 2 kalarepy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki amarantusa ekspanowanego
- 70 g żółtego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, bazylii,
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
- Deska
- Nóż
- 3 głębokie talerze/miseczki
- Widelec
- Piekarnik nagrzany do 180st C
- Blacha z piekarnika
- Papier do pieczenia/mata silikonowa
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Kalarepę dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w słupki o grubości ok 0,5 cm.
- W jednej misce dodajemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą, amarantus, ser i przyprawy.
- Najpierw cukinię obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak obtoczone frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matę silikonową.
- Całość pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut.
- Podajemy z ulubionym sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz