- 2 kalarepy
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki bułki tartej
 - 1/2 szklanki amarantusa ekspanowanego
 - 70 g żółtego sera
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, bazylii,
 - pieprz i sól do smaku
 
Dodatkowo:
- Deska
 - Nóż
 - 3 głębokie talerze/miseczki
 - Widelec
 - Piekarnik nagrzany do 180st C
 - Blacha z piekarnika
 - Papier do pieczenia/mata silikonowa
 
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
 - Kalarepę dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w słupki o grubości ok 0,5 cm.
 - W jednej misce dodajemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą, amarantus, ser i przyprawy.
 - Najpierw cukinię obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak obtoczone frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matę silikonową.
 - Całość pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut.
 - Podajemy z ulubionym sosem :)
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz