niedziela, 5 sierpnia 2018

Panierowane frytki z kalarepy

Skład:
  • 2 kalarepy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspanowanego
  • 70 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, bazylii,
  • pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
  • Deska
  • Nóż
  • 3 głębokie talerze/miseczki
  • Widelec
  • Piekarnik nagrzany do 180st C
  • Blacha z piekarnika
  • Papier do pieczenia/mata silikonowa

Krok po kroku:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Kalarepę dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w słupki o grubości ok 0,5 cm.
  3. W jednej misce dodajemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą, amarantus, ser i przyprawy.
  4. Najpierw cukinię obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak obtoczone frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matę silikonową.
  5. Całość pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut.
  6. Podajemy z ulubionym sosem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz