piątek, 20 lipca 2018

Tarta z botwinką i serem feta


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g  mąki pszennej
  • 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1 pączek botwinki z buraczkami
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe op. śmietany 18% gęstej
  • 2 jajka
  • ser feta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 Dodatkowo:
  • Stolnica
  • Waga kuchenna
  • Miarki/Szklanki
  • Forma na tartę
  • Obciązenia do tarty
  • Trzepaczkę
  • Miskę
  • Folia aluminiowa
  • Widelec
  • Nóż
  • Deska
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół

 Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek/folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby ciasto stwardniało.
W między czasie przygotowujemy farsz:
  1. W misce mieszamy śmietanę, jaja, sól i pieprz.
  2. Liście i łodygi botwinki dokładnie myjemy i drobno szatkujemy.
  3. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
  6. Dodaaqiasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
  7. Na upieczone ciasto wykładany przygotowany farsz, zalewamy masą jajeczną oraz okruszamy serem feta.
  8. Całość pieczemy 25 min, aż masa się zetnie. Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz