Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki wody
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1 pączek botwinki z buraczkami
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe op. śmietany 18% gęstej
- 2 jajka
- ser feta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- Stolnica
- Waga kuchenna
- Miarki/Szklanki
- Forma na tartę
- Obciązenia do tarty
- Trzepaczkę
- Miskę
- Folia aluminiowa
- Widelec
- Nóż
- Deska
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek/folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby ciasto stwardniało.
- W misce mieszamy śmietanę, jaja, sól i pieprz.
- Liście i łodygi botwinki dokładnie myjemy i drobno szatkujemy.
- Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
- Dodaaqiasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
- Na upieczone ciasto wykładany przygotowany farsz, zalewamy masą jajeczną oraz okruszamy serem feta.
- Całość pieczemy 25 min, aż masa się zetnie. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz