Składniki:
- 2 kalarepy
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki domowej bułki tartej
- Mąka pszenna
- 2 jajka
- Szczypta soli, pieprzu,
- 1/3 łyżeczki bazylii, oregano i słodkiej papryki
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
- Nóż
- Deska
- Parowar
- 3 miski lub głębokie talerze
- Widelec
- Patelnia
- Ręczniki papierowe
- Talerz
Krok po kroku:
- Kalarepy obieramy i kroimy w plastry ok 1 cm grubości. Gotujemy w parowarze ok 7 min, aż będą lekko miękkie. Studzimy.
- W międzyczasie do pierwszej miski wsypujemy mąkę, w drugiej rozbełtujemy jajko, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą, amarantus i przyprawy.
- Ostudzone kalarepy obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance z bułką tartą.
- Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu smażymy sznycle z każdej strony, do uzyskania złocistej panierki. Usmażoną kalarepę odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem w celu odłączenia nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz