piątek, 17 sierpnia 2018

Złociste sznycle z kalarepy


Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki domowej bułki tartej
  • Mąka pszenna 
  • 2 jajka
  • Szczypta soli, pieprzu, 
  • 1/3 łyżeczki bazylii, oregano i słodkiej papryki
  • Olej do smażenia 
Dodatkowo:
  • Nóż
  • Deska
  • Parowar
  • 3 miski lub głębokie talerze
  • Widelec
  • Patelnia
  • Ręczniki papierowe
  • Talerz 


Krok po kroku:
  1. Kalarepy obieramy i kroimy w plastry ok 1 cm grubości. Gotujemy w parowarze ok 7 min, aż będą lekko miękkie. Studzimy.
  2. W międzyczasie do pierwszej miski wsypujemy mąkę, w drugiej rozbełtujemy jajko, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą, amarantus i przyprawy.
  3. Ostudzone kalarepy obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance z bułką tartą.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i  na niewielkim ogniu smażymy sznycle z każdej strony, do uzyskania złocistej panierki. Usmażoną kalarepę odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem w celu odłączenia nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ze świeżymi warzywami, u mnie marchewka z jabłkiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz