sobota, 25 sierpnia 2018

Pesto z cukinii



Składniki:

  • garść orzeszków ziemnych (niesolonych!)
  • 1 cukinia
  • 1 pączek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
  • olej
Dodatkowo:
  • Blender
  • Przeciskarka do czosnku
  • Deska
  • Wrzątek
  • Nóż
  • Garnek
  • Patelnia
Krok po kroku:
  1. Cukinię przemywamy we wrzątku, odcinamy ztwardniałe końcówki i kroimy w kostkę, unikając pestek.
  2. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy czonek. Dodajemy cukinię i szklimy, aż będzie miękka.
  3. Na patelni prażymy orzeszki.
  4. Do blendera dodajemy orzeszki i cukinię oraz bazylię, a następnie całość miksujemy. Dodajemy, cały czas delikatnie, pulsacyjnie miksujac, oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podajemy z ulubionym makaronem, grzankami lub jako dodatek do tortilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz