czwartek, 18 października 2018

Makaron z ricottą i cukinią


Składniki:
  • 150 g makaronu
  • 1 cukinia
  • 1 op serka ricotta
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, szczypta kuminu, szczypta słodkiej papryki

Dodatkowo:
  • Garnek z pokrywką
  • Patelnia
  • Tarka do warzyw 
  • Łopatka silikonowa
  • Praska do czosnku
  • Deska
  • Nóż
  • Miska

Krok po kroku:
  1. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron al. dente.
  2. Cukinię dokładnie szorujemy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę na złocisty kolor.
  5. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  6. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do złocistej cebuli. Dusimy na niewielkim ogniu, aż cukinia zmięknie.
  7. W misce mieszamy serek ricotta z śmietanką i przyprawami. Dodajemy do miękkiej cukinii i całość mieszamy. Chwilę podgrzewamy.
  8. Do przygotowanego farszu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. W tym momencie możemy dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz