Składniki:
- 150 g makaronu
- 1 cukinia
- 1 op serka ricotta
- 100 ml śmietany 30 %
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, szczypta kuminu, szczypta słodkiej papryki
Dodatkowo:
- Garnek z pokrywką
- Patelnia
- Tarka do warzyw
- Łopatka silikonowa
- Praska do czosnku
- Deska
- Nóż
- Miska
Krok po kroku:
- W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron al. dente.
- Cukinię dokładnie szorujemy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę na złocisty kolor.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do złocistej cebuli. Dusimy na niewielkim ogniu, aż cukinia zmięknie.
- W misce mieszamy serek ricotta z śmietanką i przyprawami. Dodajemy do miękkiej cukinii i całość mieszamy. Chwilę podgrzewamy.
- Do przygotowanego farszu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. W tym momencie możemy dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz