Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 100 g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 170 g miodu/syropu klonowego
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Krok po kroku:
- Na blachę do pieczenia ciasta wykładamy płatki owsiane i słonecznik. Wszystko mieszamy.
- Do garnuszka wlewamy miód/syrop klonowy, olej, ekstrakt z wanilii, kakao oraz cynamon. Wszystko mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż składniki sie połączą. Nie doprowadzamy do gotowania. Powinien powstać czekoladowy gęsty syrop.
- Czekoladowy syrop wylewamy na płatki i mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Nasza Granola powinna się sklejać. Jeśli się nie skleja dolewamy więcej miodu.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła.
- Po upieczeniu do granoli dodajemy czekoladę i mieszamy.
- Mieszankę przechowujemy w słoiku do 3 tygodni, o ile zostanie ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz