poniedziałek, 25 lutego 2019

Czekoladowa granola ze słonecznikiem


Składniki:
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika łuskanego 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 170 g miodu/syropu klonowego
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Krok po kroku:
  1. Na blachę do pieczenia ciasta wykładamy płatki owsiane i słonecznik. Wszystko mieszamy.
  2. Do garnuszka wlewamy miód/syrop klonowy, olej, ekstrakt z wanilii, kakao oraz cynamon. Wszystko mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż składniki sie połączą. Nie doprowadzamy do gotowania. Powinien powstać czekoladowy gęsty syrop.
  3. Czekoladowy syrop wylewamy na płatki i mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Nasza Granola powinna się sklejać. Jeśli się nie skleja dolewamy więcej miodu.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła.
  5. Po upieczeniu do granoli dodajemy czekoladę i mieszamy.
  6. Mieszankę przechowujemy w słoiku do 3 tygodni, o ile zostanie ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz