środa, 20 marca 2019

Bezglutenowe ciasto z białą fasolą



Coraz więcej z Was szuka ciast bez mąki czy cukru. Wyszłyśmy na przeciw Waszym oczekiwaniom i przygotowałyśmy taki wypiek. Zapraszamy na kokosowe ciasto z białą fasolą. Chociaż brzmi dziwnie, to w ogóle nie czuć fasoli :) I to chyba jest najlepsze w tym deserze :)


Składniki:
  • 420 g odsączonej białej fasoli
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 110 g oleju kokosowego
  • 70 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krok po kroku:
  1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy i zdejmujemy z kuchenki.
  3. Dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, lekko przestudzamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  5. Wiórki kokosowe miksujemy w formę piasku.
  6. Fasolę odsączamy z zalewy i przemywamy pod wodą.
  7. Fasolę z bananem, roztopioną czekoladę, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, zmiksujemy mikserem na gładkie puree. 
  8. Jajka i szczyptę soli ubijamy na wysokich obrotach.
  9. Dodajemy fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  10. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, gdzie pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz