Coraz więcej z Was szuka ciast bez mąki czy cukru. Wyszłyśmy na przeciw Waszym oczekiwaniom i przygotowałyśmy taki wypiek. Zapraszamy na kokosowe ciasto z białą fasolą. Chociaż brzmi dziwnie, to w ogóle nie czuć fasoli :) I to chyba jest najlepsze w tym deserze :)
- 420 g odsączonej białej fasoli
- 200 g wiórków kokosowych
- 110 g oleju kokosowego
- 70 g białej czekolady
- 4 jajka
- 1 banan
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krok po kroku:
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- W rondelku podgrzewamy olej kokosowy i zdejmujemy z kuchenki.
- Dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, lekko przestudzamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z funkcją grzania góra-dół.
- Wiórki kokosowe miksujemy w formę piasku.
- Fasolę odsączamy z zalewy i przemywamy pod wodą.
- Fasolę z bananem, roztopioną czekoladę, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą, zmiksujemy mikserem na gładkie puree.
- Jajka i szczyptę soli ubijamy na wysokich obrotach.
- Dodajemy fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika, gdzie pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz