środa, 27 marca 2019

Drożdżowa łódka mięsna




porcji: 2 czas: 50 min poziom: łatwy

Składniki:
  • połowa ciasta z tego przepisu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, kolendra
  • olej rzepakowy
  • 2 garście sera żółtego potartego
  • 2 jajka
  • szczypiorek/zielona cebulka
Sposób przygotowania:
1. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej sformułuj kształt łódeczki.
2. Mięso mielone podsmaż z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami na oleju. 
3. Zalej przecierem pomidorowym i duś do miękkości. Wymieszaj z serem.
4. Na ciasto wyłóż mięsne nadzienie. Na wierzch każdej łódeczki rozbij jedno jajko.
5. Całość piecz 20 minut, opcja pieca góra-dół 180 stopni.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz