środa, 29 maja 2019

Serowe muffiny na słono



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g sera z pleśnią
  • garść świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:
1. Szpinak pokrój drobno, ser pokrój w drobną kostkę.
2. Do miski dodaj mąkę, kaszę, sodę, proszek, jajko, mleko, ser i szpinak.
3. Całość wymieszaj na gładką masę i przelej do foremek.
4. Piecz  minut w 200 stopniach, opcja pieca góra-dół, przez ok 20 minut (najlepiej sprawdź patyczkiem, jeśli wbijesz go i wyciągniesz i będzie suchy to znaczy że będziesz mógł wyciągnąć z piekarnika).

Podawaj lekko ciepłe, idealne z sosem czosnkowym.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz