piątek, 24 maja 2019

Czekoladowy tort bezowy

Dziś zapraszamy na mega czekolady tort bezowy! Przepis inspirowany blogiem mojewypieki.com
Przygotowany a urodziny Męża. Bardzo czekoladowy, bardzo bezowy i słodki. Świeże truskawki idealnie przełamują słodycz wypieki. Zapraszam!



Składniki:
  • Na blat bezowy:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Na krem czekoladowy:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany 30%
  • Ponadto:
  • truskawki świeże lub inne owoce



Sposób przygotowania:
Bezy:
1. Do misy miksera umieścić białka, szczyptę soli i ubić na sztywno.
2. Kolejno dodawać łyżka po łyżce cukier, aż całkowicie się rozpuści.
3. Na koniec dodać sok z cytryny, kakao i wymieszać delikatnie szpatułką, tak aby masa nie opadła.
4. Na papierze do pieczenia odrysować trzy okręgi (ja odrysowywałam talerzyk śniadaniowy).
5. Masę wyłożyć na papier i piec 60 minut w 140 stopniach, termoobieg.
6. Zostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku (ja piekłam bezy trzy na raz).
Krem:
7. Żółtka z cukrem ubić aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać kakao, mąkę i zmiksować.
8. Mleko podgrzać z śmietanką (nie gotować!).
9. Mleko wlać do masy z żółtkami, połączyć i przelać do garnka, gotować, aż zgęstnieje jak budyń.
10. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia (na wierzch wyłożyć folię spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, aby nie powstał kożuch).
Sposób podania:
11. Blaty bezowe przełożyć wystudzonym i gęstym kremem.
12. Na wierzch ułożyć świeże owoce.

Smacznego!


PS: Krem najlepiej wykładać na świeżo, bo blaty bezowe szybko miękną od niego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz