poniedziałek, 10 czerwca 2019

Zupa kalafiorowa z batatami

Uwielbiam kalafior, a ostatnio pokochałam także bataty. Staram się przygotowywać z nimi różne dania, nie tylko obiadowe. Ostatnim moich hitem są kulki z kaszy jaglanej z batatami. Przepis wkrótce ;-) A wracając do zupy ... dzięki batatom ma piękny pomarańczowy kolor oraz słodki smak. Ja podałam ją z kaszą quinoa oraz świeżymi kiełkami. Świetnie się tu nadają także prażone pestki słonecznika. A ty lubisz bataty?


czas: 30 min          porcji: 4          poziom: łatwy
Składniki:

  • 1 kalafior mały lub 1/2 dużego
  • 2 bataty
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • Garnek z pokrywką
  • Deska
  • Obieraczka do warzyw
  • Blender ręczny



Krok po kroku:
  1. Marchew, ziemniaki i bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy.
  3. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości warzyw.
  4. Gdy warzywa są miękkie, ściągamy zupę z płomienia i blendujemy na gładką masę. 
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz