Uwielbiam kalafior, a ostatnio pokochałam także bataty. Staram się przygotowywać z nimi różne dania, nie tylko obiadowe. Ostatnim moich hitem są kulki z kaszy jaglanej z batatami. Przepis wkrótce ;-) A wracając do zupy ... dzięki batatom ma piękny pomarańczowy kolor oraz słodki smak. Ja podałam ją z kaszą quinoa oraz świeżymi kiełkami. Świetnie się tu nadają także prażone pestki słonecznika. A ty lubisz bataty?
czas: 30 min porcji: 4 poziom: łatwy
Składniki:- 1 kalafior mały lub 1/2 dużego
- 2 bataty
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- Garnek z pokrywką
- Deska
- Obieraczka do warzyw
- Blender ręczny
Krok po kroku:
- Marchew, ziemniaki i bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy.
- Bulion wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, ściągamy zupę z płomienia i blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz