czwartek, 6 czerwca 2019

Zupa krem z białych warzyw


Czas: 30 min          Porcji: 4          Poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 kalafior (kilka różyczek zostawiamy do podania)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, lubczyk ((kilka listek zostawiamy do podania)
Dodatkowo:
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Garnek
  • Miska
  • Łyżka
Krok po kroku:
  1. Kalafior obieramy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy.'
  2. Ziemniaki, seler i korzeń pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  3. Do garnka wlewamy olej.
  4. Dorzucamy warzywa i chwilę podsmażamy.
  5. Dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Zmniejszamy na mniejszy ogień  i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  7. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym lubczykiem.
Sposób podania:
  1. Do miseczki wlewamy zupę i ozdabiamy różyczkami kalafiora, listkami lubczyku i groszkiem ptysiowym.
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz