Czas: 30 min Porcji: 4 Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 kalafior (kilka różyczek zostawiamy do podania)
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, lubczyk ((kilka listek zostawiamy do podania)
Dodatkowo:
- Deska
- Nóż
- Obieraczka do warzyw
- Garnek
- Miska
- Łyżka
Krok po kroku:
- Kalafior obieramy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy.'
- Ziemniaki, seler i korzeń pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy olej.
- Dorzucamy warzywa i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy na mniejszy ogień i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym lubczykiem.
Sposób podania:
- Do miseczki wlewamy zupę i ozdabiamy różyczkami kalafiora, listkami lubczyku i groszkiem ptysiowym.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz