czwartek, 12 września 2019

Kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej

Dziś zapraszamy na kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej. Idealne na przekąskę do  szkoły, piknik czy popołudniową kawę :)
A po kawie dla odświeżenia oddechu weźcie Mentosa :)

Skład:
  • 2,5 szklanki maki kukurydzianej (lub 2 szklanki maki kukurydzianej + 0,5 szklanki pszennej)
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 3 żółtka jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 150g masła twardego w kawałkach


Dodatkowo:
  • Folia spożywcza
  • Wałek
  • Blacha z piekarnika
  • Piekarnik nagrzany do 170 st C z funkcja góra dol
  • Szpatułka/łopatka
Krok po kroku:
  • Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Owijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Jeśli za bardzo ciasto lepi się do stołu to podsypujemy mąka, możemy także wałkować ciasto przez folie.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka.
  • Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub specjalna mata. Pieczemy 15 min w piekarniku za grzanym do 170stC z funkcja grzania góra-dol. Po upieczeniu przekładamy za pomocą szpatułki/łopatki do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz