Dziś zapraszamy na kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej. Idealne na przekąskę do szkoły, piknik czy popołudniową kawę :)
A po kawie dla odświeżenia oddechu weźcie Mentosa :)
Skład:
- 2,5 szklanki maki kukurydzianej (lub 2 szklanki maki kukurydzianej + 0,5 szklanki pszennej)
- 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru
- 3 żółtka jajek
- 2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 150g masła twardego w kawałkach
Dodatkowo:
- Folia spożywcza
- Wałek
- Blacha z piekarnika
- Piekarnik nagrzany do 170 st C z funkcja góra dol
- Szpatułka/łopatka
- Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Owijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Jeśli za bardzo ciasto lepi się do stołu to podsypujemy mąka, możemy także wałkować ciasto przez folie.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka.
- Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub specjalna mata. Pieczemy 15 min w piekarniku za grzanym do 170stC z funkcja grzania góra-dol. Po upieczeniu przekładamy za pomocą szpatułki/łopatki do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz