piątek, 8 stycznia 2016

Razowe muffiny z czekoladą

Coraz więcej osób przygotowuje słodkie wypieki z użyciem mąki pełnoziarnistej. Ja do muffinek użyłam mąki żytniej, dzięki czemu babeczki są mocno brązowe. Aby podkreślić kolor dodałam gorzkiej czekolady. Deser jest mocno brązowy i czekoladowy. Nie jest ani za słodki ani za gorzki, lecz w sam raz ;-)



czas: 40 minut  porcji: 12 szt.   poziom: łatwy

Składniki:
 
  • 130g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 220g jogurtu greckiego light
  •  80ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 tabliczki czekolady

1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. 
2. Delikatnie łączymy składniki mokre z suchymi i dodajemy drobno posiekaną czekoladę.
3. Foremki/papilotki uzupełniamy do ¾ wysokości.
4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
5. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło.

Smacznego.
___________________________________________________

1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. 


2. Delikatnie łączymy składniki mokre z suchymi i dodajemy drobno posiekaną czekoladę.





3. Foremki/papilotki uzupełniamy do ¾ wysokości.
4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 


5. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz