Tort WuZeTkę przygotowałam na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Chciałam, aby Dziadkowie wrócili wspomnieniami do dawnych czasów, kiedy ten deser był jednym z lepszych deserów na świecie! Klasyczne ciasto przedstawiłam w formie wykwintnego tortu. Klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu z śmietaną kremówką, do tego mocny akcent nalewki wiśniowej i mocno czekoladowa polewa łączy w elegancką całość.
Na ciasto kruche:
·
6 jajek
·
150g cukru
·
115g mąki pszennej
·
25g kakao
·
40g masła
Masa:
·
500ml śmietany 36%
·
2 łyżeczki cukru pudru
·
2 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
·
½ szklanki nalewki wiśniowej
·
¼ wody
Polewa:
·
60g gorzkiej czekolady
·
60g czekolady mlecznej
·
100ml śmietany 36%
Ciasto:
1.
Składniki powinny być temperatury
pokojowej.
2.
Mąkę i kakao przesiewamy.
3.
Białka oddzielamy od żółtka i
ubijamy z szczyptą soli.
4. Pod koniec ubijania dodajemy
partiami połowę cukru, dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
5.
Żółtka ucieramy z połową cukru na
jasny, puszysty krem.
6.
Dodajemy krem z żółtek i
delikatnie mieszamy szpatułką.
7.
Do masy dodajemy delikatnie
przesianą mąkę i kakao.
8.
Rozpuszczone i schłodzone masło
wlewamy do masy i delikatnie mieszamy
9.
Tortownicę smarujemy masłem i
wykładamy dno foremki papierem do pieczenia.
10. Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki i wyrównujemy.
11. Pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni
Celsjusza.
12. Po upieczeniu lekko przestudzamy.
13. Ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i chłodzimy na kratce.
14. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Masa:
1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
2. Następnie podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofali.
3. Lekko przestudzamy.
4. Śmietanę ubijamy.
5. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz żelatynę.
Polewa
1. W garnku podgrzewamy kremówkę, prawie do wrzenia.
2. Odstawiamy z palnika.
3. Dodajemy posiekane czekolady i odstawiamy na 2-3 minuty.
4. Następnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Wykonanie:
1.
Na paterze kładziemy jeden
biszkopt.
2.
Nasączamy obficie wymieszaną
nalewką z wodą.
3.
Wykładamy ubitą kremówką i
wyrównujemy.
4.
Przykrywamy kolejnym biszkoptem.
5.
Drugi blat biszkoptu również
nasączamy nalewką.
6.
Wierzch pokrywamy równo polewą
czekoladową.
7.
Wkładamy do lodówki na ok. 3
godziny.
8.
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną,
kładąc wiśnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz