niedziela, 7 lutego 2016

Tort WuZeTka

Tort WuZeTkę przygotowałam na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Chciałam, aby Dziadkowie wrócili wspomnieniami do dawnych czasów, kiedy ten deser był jednym z lepszych deserów na świecie! Klasyczne ciasto przedstawiłam w formie wykwintnego tortu. Klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu z śmietaną kremówką, do tego mocny akcent nalewki wiśniowej i mocno czekoladowa polewa łączy w elegancką całość. 



Na ciasto kruche:
·        6 jajek
·        150g cukru
·        115g mąki pszennej
·        25g kakao
·        40g masła
Masa:
·        500ml śmietany 36%
·        2 łyżeczki cukru pudru
·        2 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
·        ½ szklanki nalewki wiśniowej
·        ¼ wody
Polewa:
·        60g gorzkiej czekolady
·        60g czekolady mlecznej

·        100ml śmietany 36%


Ciasto:
1.     Składniki powinny być temperatury pokojowej.
2.     Mąkę i kakao przesiewamy.
3.     Białka oddzielamy od żółtka i ubijamy z szczyptą soli.
4.   Pod koniec ubijania dodajemy partiami połowę cukru, dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
5.     Żółtka ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem.
6.     Dodajemy krem z żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką.
7.     Do masy dodajemy delikatnie przesianą mąkę i kakao.
8.     Rozpuszczone i schłodzone masło wlewamy do masy i delikatnie mieszamy
9.     Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy dno foremki papierem do pieczenia.
10.   Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki i wyrównujemy.
11.   Pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
12.   Po upieczeniu lekko przestudzamy.
13.   Ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i chłodzimy na kratce.
14.   Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Masa:
1.     Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
2.     Następnie podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofali.
3.     Lekko przestudzamy.
4.     Śmietanę ubijamy.
5.     Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz żelatynę.
Polewa
1.     W garnku podgrzewamy kremówkę, prawie do wrzenia.
2.     Odstawiamy z palnika.
3.     Dodajemy posiekane czekolady i odstawiamy na 2-3 minuty.
4.     Następnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Wykonanie:
1.     Na paterze kładziemy jeden biszkopt.
2.     Nasączamy obficie wymieszaną nalewką z wodą.
3.     Wykładamy ubitą kremówką i wyrównujemy.
4.     Przykrywamy kolejnym biszkoptem.
5.     Drugi blat biszkoptu również nasączamy nalewką.
6.     Wierzch pokrywamy równo polewą czekoladową.
7.     Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

8.     Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, kładąc wiśnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz