poniedziałek, 8 lutego 2016

Zakręcona pizza

Pomysł zaczerpnięty z mojewypieki.com. Alternatywa dla pizzy na drożdżowym cieście. Robi się ekspresowo, smakuje wyśmienicie, a jeszcze lepiej wygląda. Choć na zdjęciach rozpływający ser rozmył kontury zakręconych odnóży, to uwierzcie, że zrobi to wrażenie wśród Waszych znajomych.



Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g sera żółtego potartego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek wody
  • majeranek, bazylia, oregano, chilli
  • jajko

1. Ciasto francuskie wykładamy na stół i dzielimy na dwa. 
2. Z każdego wycinamy identyczne okręgi, np. za pomocą talerza.
3. Koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy dokładnie łączymy.
4. Jedno kółko smarujemy gotowym sosem i posypujemy potartym serem. Przykrywamy drugim kółkiem.
5. Na środku okręgu kładziemy szklankę o małej średnicy i wycinamy nożem paski, które skręcamy wokół własnej osi.
6. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem.
7. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach opcja pieca góra i dół.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz