Dziś zachęcamy Was do przygotowania domowego cheesburgera przygotowanego od podstaw własnoręcznie, od zmielenia mięsa po upieczenie bułek. Przepis powstał korzystając z książki "Burgery na milion sposobów" Smallwood Vicky. Fakt, że przygotowując wszystko od podstaw zajmuje dość czasu, ale uwierzcie, że warto.
Składniki:
Na hamburgery:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
- olej do smarowania
- 240 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 480 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
- 2 łyżki miękkiego masła
- sałata zielona
- pomidor
- ogórek świeży/ konserwowy
- cebula
- keczup
- musztarda
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- pęczek zielonej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 5 plastrów żółtego sera
- opcjonalnie sezam
Sposób przygotowania:
Hamburgery:
1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn.
2. Wszystko dokładnie wyrabiamy, ale nie za długo, ponieważ burgery będą zbyt twarde.
3. Mięso dzielimy na pięć części i z każdej formujemy kotlety. w środku kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
4. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej/grillu na średnim ogniu. Najpierw przez 3 minuty z jednej strony, później przewracamy, kładziemy po plasterku żółtego sera i dopiekamy przez kolejne 5 minut. Mięsa nie dociskamy, nie przesuwamy, tak, aby soki z niego nie wypłynęły.
5. Po upieczeniu odstawiamy na 2-3 minuty, aby odpoczęły
Bułki:
metoda ręczna:
6. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
7. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy jajko, masło i wyrośnięty zaczyn.
8. Wyrabiamy rękoma dokładnie elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
9. Po tym czasie z ciasta formujemy 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
10. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawiamy do ostudzenia.
metoda dla maszynistów:
Na dno pojemnika wlewamy lekko ciepłe mleko, masło, sól. wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Włączamy opcję ugniatania i wyrośnięcia ciasta. Po tym formujemy bułki i postępujemy jak w ręcznej metodzie.
Ponadto:
11. Jogurt grecki łączymy z posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
12. Bułki dzielimy na dwie części.
13. Dolną bułkę smarujemy keczupem, na to kładziemy sałatę i smarujemy musztardą. Kładziemy mięso, plasterki pomidorów, ogórków, cebuli. Drugą część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Składamy i zajadamy.
Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie Grilluj z Almą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz