środa, 25 maja 2016

Cheesburgery wołowe


Dziś zachęcamy Was do przygotowania domowego cheesburgera przygotowanego od podstaw własnoręcznie, od zmielenia mięsa po upieczenie bułek. Przepis powstał korzystając z książki "Burgery na milion sposobów" Smallwood Vicky. Fakt, że przygotowując wszystko od podstaw zajmuje dość czasu, ale uwierzcie, że warto.
 
 
 
porcji: 5   czas przygotowania: 150 minut  poziom: średni

Składniki:
Na hamburgery:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
  • olej do smarowania
Na bułki:
  • 240 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 480 g mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • 2 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
  • sałata zielona
  • pomidor
  • ogórek świeży/ konserwowy
  • cebula
  • keczup
  • musztarda
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • pęczek zielonej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 5 plastrów żółtego sera
  • opcjonalnie sezam

Sposób przygotowania:
Hamburgery:
1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn.
2. Wszystko dokładnie wyrabiamy, ale nie za długo, ponieważ burgery będą zbyt twarde.
3. Mięso dzielimy na pięć części i z każdej formujemy kotlety. w środku kciukiem robimy niewielkie wgłębienie. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
4. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej/grillu na średnim ogniu. Najpierw przez 3 minuty z jednej strony, później przewracamy, kładziemy po plasterku żółtego sera i dopiekamy przez kolejne 5 minut. Mięsa nie dociskamy, nie przesuwamy, tak, aby soki z niego nie wypłynęły.
5. Po upieczeniu odstawiamy na 2-3 minuty, aby odpoczęły
Bułki:
metoda ręczna:
6. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
7. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy jajko, masło i wyrośnięty zaczyn.
8. Wyrabiamy rękoma dokładnie elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
9. Po tym czasie z ciasta formujemy 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
10. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawiamy do ostudzenia.
metoda dla maszynistów:
Na dno pojemnika wlewamy lekko ciepłe mleko, masło, sól. wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Włączamy opcję ugniatania i wyrośnięcia ciasta. Po tym formujemy bułki i postępujemy jak w ręcznej metodzie.
Ponadto:
11. Jogurt grecki łączymy z posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
12. Bułki dzielimy na dwie części.
13. Dolną bułkę smarujemy keczupem, na to kładziemy sałatę i smarujemy musztardą. Kładziemy mięso, plasterki pomidorów, ogórków, cebuli. Drugą część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Składamy i zajadamy.

Smacznego.








Przepis bierze udział w konkursie Grilluj z Almą

GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz