Mocne, intensywne lody kawowe. W zamian za popołudniowe caffe latte. Kremowa konsystencja, wyraźny smak. Uwaga! Nie podajemy dzieciom
ze względu na zawartość kofeiny, jednak dla dorosłych w sam raz.
czas : 10 min. + czas schładzania
porcji: x poziom: łatwy
Składniki:
·
400 ml śmietany
·
100 ml mleka
·
3 żółtka
·
½ szklanki cukru
· 80
g kawy rozpuszczalnej
Żółtka ucieramy z ¼
szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
Pozostałą śmietanę
wraz z cukrem, kawą i mlekiem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuszczą wszystkie składniki. Kolejno ściągamy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do wystygnięcia.
Dla maszynkowców:
Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.
Lody można również wykonać bez maszynki.
Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.
Smacznego.
Przepis już wylądował w ulubionych, a jutro na zakupy i do roboty ;)
OdpowiedzUsuńProsimy o komentarz jak smakowały. Taka pogoda, że lody będą w sam raz :)
Usuń