poniedziałek, 30 maja 2016

Lody kawowe

Mocne, intensywne lody kawowe. W zamian za popołudniowe caffe latte. Kremowa konsystencja, wyraźny smak. Uwaga! Nie podajemy dzieciom ze względu na zawartość kofeiny, jednak dla dorosłych w sam raz.


czas : 10 min. + czas schładzania          porcji: x                              poziom: łatwy

Składniki:

·        400 ml śmietany
·        100 ml mleka
·        3 żółtka
·        ½ szklanki cukru
·        80 g kawy rozpuszczalnej

Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
Pozostałą śmietanę wraz z cukrem, kawą i mlekiem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuszczą wszystkie składniki. Kolejno ściągamy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do wystygnięcia.

Dla maszynkowców:
Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.

Lody można również wykonać bez maszynki.

Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Przepis już wylądował w ulubionych, a jutro na zakupy i do roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosimy o komentarz jak smakowały. Taka pogoda, że lody będą w sam raz :)

      Usuń