Kokosanki kojarzą mi się przede wszystkim z moimi ulubionymi ciastkami z odpustu. Zawsze kupowałam żelki malinki, kamyczki, kartofelki i kokosanki. Uwielbiam je za to, że z zewnątrz są chrupkie a w środku wilgotne. Idealnie pasują do zimnego mleka lub podane z likierem kokosowym.
porcji: 20 czas przygotowania: 40 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 250 g wiórek kokosowych
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 2 białka
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy w garnuszku z cukrem i mlekiem.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy.
- Masę studzimy.
- W międzyczasie ubijamy na sztywno białka.
- Delikatnie mieszamy ostudzoną masę kokosową z białkiem.
- Ciasto za pomocą łyżki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz