sobota, 30 lipca 2016

Kokosanki

Kokosanki kojarzą mi się przede wszystkim z moimi ulubionymi ciastkami z odpustu. Zawsze kupowałam żelki malinki, kamyczki, kartofelki i kokosanki. Uwielbiam je za to, że z zewnątrz są chrupkie a w środku wilgotne. Idealnie pasują do zimnego mleka lub podane z likierem kokosowym.


porcji: 20  czas przygotowania: 40 minut   poziom: łatwy

Składniki:
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczamy w garnuszku z cukrem i mlekiem.
  2. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy.
  3. Masę studzimy.
  4. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka.
  5. Delikatnie mieszamy ostudzoną masę kokosową z białkiem.
  6. Ciasto za pomocą łyżki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz