sztuk: 12 poziom: średni czas przygotowania: 110 minut + czas gotowania
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 360 ml mleka lekko ciepłego
- łyżka oleju
- borówki
Sposób przygotowania:
Sposób tradycyjny:
1. Do garnuszka wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Dokładnie wszystko rozpuszczamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
3. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dla maszynkowców:
Do pojemnika wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, mąkę. Na wierzch rozkruszamy drożdże, a na boki sypiemy cukier. Ustawiamy program wyrastania ciasta.
4. Z ciasta formujemy kulki, lekko rozpłaszczamy i do środka dodajemy borówki. Ja wkładałam ok 3 łyżeczek, bo miałam je bardzo duże.
5. Zlepiamy okrągłe kuleczki i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
6. Po tym czasie gotujemy je 10 minut na parze.
Podajemy ze śmietaną/jogurtem greckim i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz