piątek, 29 lipca 2016

Pampuchy z borówkami

U mnie w domu nazywało się je buchty, ale inne nazwy to pampuchy, bułki na parze czy parowce. Przedstawiam Wam przepis na te bułki z borówkami, bo akurat na nie sezon. Są pyszne! Polecam z jogurtem greckim i posypane cukrem. Mniam!



sztuk: 12  poziom: średni  czas przygotowania: 110 minut + czas gotowania

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 360 ml mleka lekko ciepłego
  • łyżka oleju
  • borówki

Sposób przygotowania:
Sposób tradycyjny:
1. Do garnuszka wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Dokładnie wszystko rozpuszczamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto. 
3. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dla maszynkowców:
Do pojemnika wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, mąkę. Na wierzch rozkruszamy drożdże, a na boki sypiemy cukier. Ustawiamy program wyrastania ciasta.

4. Z ciasta formujemy kulki, lekko rozpłaszczamy i do środka dodajemy borówki. Ja wkładałam ok 3 łyżeczek, bo miałam je bardzo duże.
5. Zlepiamy okrągłe kuleczki i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
6. Po tym czasie gotujemy je 10 minut na parze.

Podajemy ze śmietaną/jogurtem greckim i cukrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz