Czas: 30 min Porcje: 4 Poziom: łatwy
Składniki:
- pączek botwinki z burakami
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 400 ml kefiru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 jajka na twardo
- 4 małe główki rzodkiewki lub 2 duże
- 1 mały ogórek gruntowy
- koperek
- liście botwinki
Ponadto:
- garnek
- nóż
- deska
Krok po kroku:
- Bulion podgrzewamy w garnku.
- Buraczki wraz z liśćmi dokładnie myjemy.
- Usuwamy korzenie i buraki kroimy w kostkę.
- Liście razem z łodygami siekamy.
- Do gorącego bulionu dodajemy buraczki. Gotujemy, aż będą półtwarde.
- Dodajemy liście z łodyżkami i gotujemy 3 minuty. Wówczas buraczki powinny być już miękkie.
- Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- Zupę blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Do ostudzonego kremu dodajemy kefir i całość mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
Dodatki:
- Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy ze skorupek i kroimy na 4 części.
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Ogórek zielony myjemy, obieramy z skórki i kroimy w kostkę.
- Koperek i liście botwinki siekamy.
Sposób podania:
- Do miski wlewamy chłodnik. Dekorujemy ćwiartkami jajka. Dodajemy zielony ogórek, rzodkiewkę, pokrojone liście botwiny oraz koperek.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń