piątek, 19 maja 2017

Chłodnik z botwinką

Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz chłodnik z botwinką jadłam u rodziny na Mazurach :) Było to dwa lata temu. Aby przypomnieć sobie ten smak, no i trochę wspomnień z wakacji, sama ją przygotowałam :) Jako dodatki użyłam jajko, rzodkiewkę i zielony ogórek. Dzięki nim zupa jest treściwsza. Kefir dodaje pięknego różowego koloru naszej zupie. Jest idealna na taki upał jak dzisiaj :)


Czas: 30 min          Porcje: 4          Poziom: łatwy

Składniki:
  • pączek botwinki z burakami
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • 2 jajka na twardo
  • 4 małe główki rzodkiewki lub 2 duże
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • koperek
  • liście botwinki
Ponadto:
  • garnek
  • nóż
  • deska

Krok po kroku:
  • Bulion podgrzewamy w garnku. 
  • Buraczki wraz z liśćmi dokładnie myjemy. 
  • Usuwamy korzenie i buraki kroimy w kostkę. 
  • Liście razem z łodygami siekamy. 
  • Do gorącego bulionu dodajemy buraczki. Gotujemy, aż będą półtwarde.
  •  Dodajemy liście z łodyżkami i gotujemy 3 minuty. Wówczas buraczki powinny być już miękkie.
  • Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  • Zupę blendujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Do ostudzonego kremu dodajemy kefir i całość mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
Dodatki:
  • Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy ze skorupek i kroimy na 4 części.
  • Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Ogórek zielony myjemy, obieramy z skórki i kroimy w kostkę.
  • Koperek i liście botwinki siekamy.
Sposób podania:
  • Do miski wlewamy chłodnik. Dekorujemy ćwiartkami jajka. Dodajemy zielony ogórek, rzodkiewkę, pokrojone liście botwiny oraz koperek.

1 komentarz: