czwartek, 4 maja 2017

Rożki fransukie z kapustą i pieczarkami


ilość: 6 szt.  poziom: łatwy  czas:  60 min.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 250 g pieczarek
  • 150 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprze, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, ostra papryka
  • olej
  • sezam
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zostawiamy do ostygnięcia.
2. Kapustę szatkujemy i dusimy z odrobiną wody, zielem angielskim i liściem laurowym, do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. Kapustę i pieczarki razem mieszamy i jeszcze w razie potrzeby szatkujemy drobniej. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
4. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych kawałków. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na środek kładziemy nadzienie i zlepiamy na kształt trójkątów, bądź w prostokąt. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Całość pieczemy w 200 stopniach (opcja pieca góra-dół) i przez 15/20 minut.

Podajemy z ketchupem bądź sosem czosnkowym. Idealne na piknik lub do piwa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz