czwartek, 13 lipca 2017

Ciasto ucierane z agrestem

Składniki:
  • 500 g agrestu
  • 65 g masła miękkiego
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Cukier puder
Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia
  • Foremka o średnicy 24 cm
  • Piekarnik nagrzany do 160 stopni
  • Mikser z misą
  • Misa
  • Sitko

Krok po kroku:
  1. W misce przesiewamy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  2. Do misy miksera dodajemy miękkie masło i cukier. Całość ubijamy na jasny i puszysty krem.
  3. Dodajemy jajo i całość mieszamy.
  4. Trzema etapami, na przemian, dodajemy mleko i produkty suche.
  5. Mieszamy, aż składniki się połączą, ale nie dłużej!
  6. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Wylewamy masę i wyrównujemy.
  8. Umyty i odszypułkowanych agrest wykładamy na surowe ciasto.
  9. Pieczemy w 160 stopniach ok 60 min. (do suchego patyczka).
  10. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Szkoda, że w Danii agrest tak ciężko dostać, a mój krzaczek jeszcze owoców nie daje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie przepis jak Twoje wyrosną :)
      A w międzyczasie możesz je upiec z innymi owocami ;-)

      Usuń