- 500 g agrestu
- 65 g masła miękkiego
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Cukier puder
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia
- Foremka o średnicy 24 cm
- Piekarnik nagrzany do 160 stopni
- Mikser z misą
- Misa
- Sitko
Krok po kroku:
- W misce przesiewamy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Do misy miksera dodajemy miękkie masło i cukier. Całość ubijamy na jasny i puszysty krem.
- Dodajemy jajo i całość mieszamy.
- Trzema etapami, na przemian, dodajemy mleko i produkty suche.
- Mieszamy, aż składniki się połączą, ale nie dłużej!
- Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy masę i wyrównujemy.
- Umyty i odszypułkowanych agrest wykładamy na surowe ciasto.
- Pieczemy w 160 stopniach ok 60 min. (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w Danii agrest tak ciężko dostać, a mój krzaczek jeszcze owoców nie daje...
Będzie przepis jak Twoje wyrosną :)
UsuńA w międzyczasie możesz je upiec z innymi owocami ;-)