Tradycyjna zupa, jak podawano w domu. Może warto troszkę poświęcić czasu i przypomnieć sobie jej smak?
porcji: 4 poziom: łatwy czas: 2 h
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty białej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- czosnek, cebula
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
- 6 ziemniaków
- 20 cm pora
- 200 g żeberek wędzonych
- garść świeżego koperku
Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę, seler obierz.
2. Cebulę obierz i opal na ogniu, aż się przypali.
3. Warzywa wrzuć do garnka wraz z porem, zielem angielskim, liściem laurowym, żeberkami i zalej 1,5 l wody.
4. Gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
6. Kapustę drobno poszatkuj.
7. Wywar odcedź. Wrzuć do niego ziemniaki i kapustę. Gotuj do miękkości.
8. Marchewkę, seler, pietruszkę drobno pokrój. Mięso obierz z tłuszczu.
9. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone warzywa i mięso.
10. Przypraw do smaku solą i pieprzem (uwaga żeberka mogą być słone!)
11. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz