poniedziałek, 17 lipca 2017

Kapuśniak z młodej kapusty

Tradycyjna zupa, jak podawano w domu. Może warto troszkę poświęcić czasu i przypomnieć sobie jej smak?


porcji: 4   poziom: łatwy   czas: 2 h

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty białej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • czosnek, cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • 6 ziemniaków
  • 20 cm pora
  • 200 g żeberek wędzonych
  • garść świeżego koperku

Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę, seler obierz. 
2. Cebulę obierz i opal na ogniu, aż się przypali.
3. Warzywa wrzuć do garnka wraz z porem, zielem angielskim, liściem laurowym, żeberkami i zalej 1,5 l wody.
4. Gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
6. Kapustę drobno poszatkuj.
7. Wywar odcedź. Wrzuć do niego ziemniaki i kapustę. Gotuj do miękkości.
8. Marchewkę, seler, pietruszkę drobno pokrój. Mięso obierz z tłuszczu.
9. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone warzywa i mięso.
10. Przypraw do smaku solą i pieprzem (uwaga żeberka mogą być słone!)
11. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz