środa, 26 lipca 2017

Wegańskie i bezglutenowe ryżowe Rafaello z mlekiem kokosowym

Dziś zapraszam was nietypowy deser. Nietypowy ponieważ przygotowany z ryżu. Takiego, którego używacie do obiadu, tak tak nie przeczytaliście źle. Do tego dodatkowo kokos. Uwielbiam wszystkie dania gdzie można znaleźć kokos. Dlatego naszła mnie ochota na przygotowanie deseru z wiórkami kokosowymi. Aby bardziej podkręcić smak kokosu dodałam mleko kokosowe. Ale uważajcie! Kupcie mleko takie z dobrym składem lub zróbcie je sami :) To na prawdę proste :)
Na wierzch ciasta dodajcie ulubione owoce. Mogą to być borówki amerykańskie, czereśnie. Coś co pięknie podkreśli bialutki kolor ciasta :) No i najważniejsze. Ciasto to można jeść na diecie bezglutenowej i wegańskiej :)


czas: 30 min + noc         ilość: 12 szt.           poziom: łatwy

Składniki:
  • 2 czubate szklanki ryżu
  • 5 szklanek wody przefiltrowanej
  • 450 g wiórków kokosowych
  • 800 g mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • Garnuszek
  • Foremka z wyciąganym dnem średnica 24
  • Pędzelek
  • Blender kielichowy lub ręczny

Krok po kroku:
  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. W garnuszku zagotowujemy wodę i dodajemy wypłukany ryż.
  3. Ryż gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Może być lekko rozgotowany.
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy mleko kokosowe, wiórki kokosowe i cukier.
  5. Całość mieszamy.
  6. Ryż z dodatkami blenduję na gładką masę za pomocą blendera.
  7. Foremkę smaruję olejem kokosowym i przekładam masę.
  8. Ciasto wyrównuję i schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
Sposób podania:


  • Ciasto wyciągamy z foremki, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy ulubionymi owocami. Mogą być to jagody, borówki amerykańskie czy czereśnie. Coś co fajnie dodaje konstratu :)



    • Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz