Dziś zapraszam was nietypowy deser. Nietypowy ponieważ przygotowany z ryżu. Takiego, którego używacie do obiadu, tak tak nie przeczytaliście źle. Do tego dodatkowo kokos. Uwielbiam wszystkie dania gdzie można znaleźć kokos. Dlatego naszła mnie ochota na przygotowanie deseru z wiórkami kokosowymi. Aby bardziej podkręcić smak kokosu dodałam mleko kokosowe. Ale uważajcie! Kupcie mleko takie z dobrym składem lub zróbcie je sami :) To na prawdę proste :)
Na wierzch ciasta dodajcie ulubione owoce. Mogą to być borówki amerykańskie, czereśnie. Coś co pięknie podkreśli bialutki kolor ciasta :) No i najważniejsze. Ciasto to można jeść na diecie bezglutenowej i wegańskiej :)
czas: 30 min + noc ilość: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 2 czubate szklanki ryżu
- 5 szklanek wody przefiltrowanej
- 450 g wiórków kokosowych
- 800 g mleka kokosowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- Garnuszek
- Foremka z wyciąganym dnem średnica 24
- Pędzelek
- Blender kielichowy lub ręczny
Krok po kroku:
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą.
- W garnuszku zagotowujemy wodę i dodajemy wypłukany ryż.
- Ryż gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Może być lekko rozgotowany.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy mleko kokosowe, wiórki kokosowe i cukier.
- Całość mieszamy.
- Ryż z dodatkami blenduję na gładką masę za pomocą blendera.
- Foremkę smaruję olejem kokosowym i przekładam masę.
- Ciasto wyrównuję i schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
Sposób podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz