piątek, 4 sierpnia 2017

Drożdżowe bułeczki nadziewane borówkami

porcji: 16 szt.     poziom: łatwy     czas przygotowywania: 150 minut



Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
Nadzienie
  • 500 g  borówek
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Polewa:
  • cukier puder
  • woda
Dodatkowo:
  • Miska
  • Stolnica
  • Piekarnik nagrzany do 200 st C z funkcją góra-dół
  • Kratka z piekarnika
  • Papier do pieczenia

Krok po kroku:

Zaczyn:
  1. Drożdże kruszymy w misce, dodajemy 1 łyżkę cukru, 4 łyżki przesianej mąki oraz letnie mleko.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min.
Nadzienie:
  • Borówki mieszamy z cukrem pudrem.
Ciasto:
  1. Pozostałą ilość mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem, jajkiem, olejem, solą i gotowym wyrośniętym zaczynem.
  2. Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby nie lepiło się do palców. Jeśli jest potrzeba dosypujemy trochę mąki.
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
  4. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Może to trwać 1-2 godziny.
  5. Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką.
  6. Ciasto dzielimy na 16 części. Ja najpierw podzieliłam je na dwa wałki, następnie na kolejne dwa i tak dalej, aż powstało 16 części ciasta.
  7. Formułujemy je w kształcie kulki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  8. Po upływie czasu każdą kulkę spłaszczamy za pomocą dłoni i tworzymy placek.
  9. Na środku placka kładziemy dużą łyżkę borówek wymieszanych z cukrem pudrem.
  10. Placki zlepiamy jak pierogi i formułujemy na owalne bułeczki.
  11. Bułeczki kładziemy zlepieniem na dół ,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na 30 minut aby wyrosły.
  12. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  13. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją góra-dół.
  14. Studzimy na kratce z piekarnika.
Lukier:
  1. Cukier puder mieszamy z odrobinką wody. Wyrabiamy tak długo, aż powstanie błyszczący lukier.
  2. Bułeczki lukrujemy gdy są chłodne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz