Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego
Nadzienie
- 500 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Polewa:
- cukier puder
- woda
Dodatkowo:
- Miska
- Stolnica
- Piekarnik nagrzany do 200 st C z funkcją góra-dół
- Kratka z piekarnika
- Papier do pieczenia
Krok po kroku:
Zaczyn:
- Drożdże kruszymy w misce, dodajemy 1 łyżkę cukru, 4 łyżki przesianej mąki oraz letnie mleko.
- Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min.
Nadzienie:
- Borówki mieszamy z cukrem pudrem.
Ciasto:
- Pozostałą ilość mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem, jajkiem, olejem, solą i gotowym wyrośniętym zaczynem.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby nie lepiło się do palców. Jeśli jest potrzeba dosypujemy trochę mąki.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Może to trwać 1-2 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką.
- Ciasto dzielimy na 16 części. Ja najpierw podzieliłam je na dwa wałki, następnie na kolejne dwa i tak dalej, aż powstało 16 części ciasta.
- Formułujemy je w kształcie kulki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po upływie czasu każdą kulkę spłaszczamy za pomocą dłoni i tworzymy placek.
- Na środku placka kładziemy dużą łyżkę borówek wymieszanych z cukrem pudrem.
- Placki zlepiamy jak pierogi i formułujemy na owalne bułeczki.
- Bułeczki kładziemy zlepieniem na dół ,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na 30 minut aby wyrosły.
- Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją góra-dół.
- Studzimy na kratce z piekarnika.
Lukier:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz