czas: 30 min porcji: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:- 1 kalafior
- 1 łyżka siemienia lnianego w proszku
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
Krok po kroku:
- Z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na większe różyczki i myjemy.
- Kalafiora ścieramy w misce na tarce o małych oczkach.
- Dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę, siemię lniane, sól i pieprz.
- Za pomocą łyżki lub nawilżonych wodą dłoni formułujemy kotleciki. Ja użyłam dwie łyżki na jednego kotlecika.
- Patelnię mocno rozgrzewamy i na odrobinie oleju smażymy placki, z obu stron, na złocisty kolor.
- Usmażone placki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
- Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do burgerów warzywnych :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz